Biały ser – rodzaje, sposoby przechowywania

Sery białe są zdrowe, ale pod warunkiem, że wybieramy te naturalne, bez chemicznych dodatków. Dobry twaróg jest średnio odciśnięty i gładki w przekroju. Świeży ser powinien mieć smak lekko kwaśny, a produkty smakowe – wyraźny smak i zapach dodanych przypraw. Jak przechowywać sery białe, by nie traciły smaku.

Jakie wartości odżywcze zawiera nabiał? Czy warto jeść sery białe?

Sery białe są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne do budowy każdej komórki naszego organizmu. Nabiał ma też węglowodany (laktozę) i tłuszcz, w którym jest rozpuszczona witamina A, bez której nie wytworzy się rodopsyna, dzięki której rozróżniamy kolory i widzimy w ciemności. Zawiera również sporo witamin z grupy B, zwłaszcza B2 (ryboflawiny), która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych oka, łagodzi zmęczenie wzroku, zmniejsza nadwrażliwość na zbyt jasne światło i obniża ryzyko wystąpienia zaćmy. Spożywanie twarogów jest zalecane osobom cierpiącym na chorobę wrzodową oraz przy nadkwasocie żołądka. Jest również polecany w stanach zapalnych błony śluzowej jelit. Zapobiega też powstawaniu otyłości, cukrzycy, nadciśnieniu miażdżycy i nowotworom.

Jakie sery białe są najlepsze? Kupić twaróg chudy czy tłusty?

Sery białe są lekkostrawne, a ich kaloryczność zależy od zawartości tłuszczu i innych dodatków. Sery tłuste dostarczają najwięcej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jedzmy je z umiarem. Najlepiej wybierać sery twarogowe półtłuste, bez dodatków. Całkowite usunięcie tłuszczu pozbawia produkty mleczne witaminy D, która jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia. Chude sery białe są dla osób odchudzających się i na diecie bez tłuszczu.

 

 

Sery białe https://www.e-piotripawel.pl/kategoria/sery-biale-i-twar
Sery białe https://www.e-piotripawel.pl/kategoria/sery-biale-i-twar

Gdzie kupować sery białe?

Sery białe sprawdzonych firm kupujmy tylko w sklepach z chłodniami. Szukajmy na etykiecie znaku weterynaryjnego (umieszczone w elipsie litery PL – Polska, i WE – Wspólnota Europejska oraz numer identyfikacyjny, które świadczą, że produkt powstał w zakładzie podlegającym kontroli Inspekcji Weterynaryjnej). Koniecznie sprawdźmy datę przydatności do spożycia. Może spróbować także twarogu pochodzącego z małej rodzinnej wytwórni ekologicznej, zrobionego w naturalnych warunkach. Szukając serów białych, pamiętajmy, że dobry twaróg jest średnio odciśnięty i gładki w przekroju. Zbyt miękki zawiera za dużo serwatki. Zbity w grudki, mączysty lub kaszkowaty świadczy o przegrzaniu skrzepu. Grudki sera powstałe na skutek zbyt silnego ścięcia białka są sprężyste, gumowate i nie dają się rozetrzeć na gładką masę.

Jak przechowywać sery białe?

Wspólną cechą serów białych jest nietrwałość, dlatego niezależnie od tego, czy są hermetycznie zapakowane, czy nie, przechowujmy je w lodówce. Dłużej zachowują świeżość sery poddane termizacji, w hermetycznych opakowaniach i pakowane aseptycznie. Rozpakowany twaróg przełóżmy do szklanego lub plastikowego naczynia z przykrywką, w którym zachowa świeżość przez 48 godzin. Sery białe są nie tylko smaczne, lecz także i zdrowe. Wybierajmy te dobrej jakości, a sprawdzimy to, czytając etykiety. Pamiętajmy, że nasze zdrowie zależy od tego, co jemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *